Lav din egen hjemmeside

Lav din egen hjemmeside, det er nemt, hurtigt og endda gratis. Vil du have din egen webshop eller en blog, kan du selv lave dine hjemmesider.

Hjemmeside til begyndere

Det kan være hurtigere end du tror at lave hjemmesider, det er både hurtigere og lettere, end du måske forestiller dig. Og så kan det gøres helt gratis. Eller rettere: Der er masser af gratis CMS systemer, hvor du kan bygge din hjemmeside, men noget andet er, om det nu også er den bedste løsning. Dit valg af løsning afhænger af dine ambitioner.

Har du et brændende ønske om at få din egen blog, eller  har du en ide om at åbne din egen webshop?Eller er du allerede selvstændig erhvervsdrivende, måske i den mere beskedne afdeling, og det er helt nødvendigt, dit firma får en hjemmeside hurtigt.  Hvordan får man en hjemmeside på et akustisk, håndholdt niveau? Hvis man ikke vil betale en månedsløn eller to for at hyre et webbureau til opgaven?

lav din egen hjemmeside

Gratis hjemmeside er en mulighed

Der findes reelt et hav af muligheder for at få en hjemmeside gratis og på ingen tid. Uden besvær, stort set. En hel masse bureauer tilbyder gratis hjemmesider, hvor du let og i løbet af få minutter kan være i gang. Sådan da. Du slipper ikke for at skulle lave noget, men det er betydelig nemmere, end de fleste tror.

Man kan starte fra bunden – men hvorfor egentlig?

Engang var det nødvendigt at sætte sig ind i kodning for selv at kunne lave en hjemmeside. Man skulle lære at bruge både HTML og CSS, så man kunne opbygge strukturen af hjemmesiden og derpå designe layoutet. Men de tider er forbi, selvom det naturligvis stadig er muligt at starte fra bunden og selv lave hele arbejdet.

Koncentrer dig om det væsentlige: Din hjemmeside

Hvis du virkelig interesserer dig for computere og gerne bruger tid på kodning, vil det selvfølgelig være fint selv at gå i gang med HTML. Men for langt de fleste vil det være bedre at gå direkte til sagen og få etableret hjemmesiden hurtigt og let. Så du kan komme videre med det egentlige, nemlig din blog eller din webshop

WordPress er gratis og nemt at bruge

Det mest almindelige er at bruge programmet WordPress til at opbygge en hjemmeside. WordPress er gratis og kan hentes på internettet. En stor fordel ved WordPress, udover at det altså er gratis, er, at det er et meget veludviklet system, som er tilpasset og udvidet gennem lang tid, så systemet er meget fleksibelt og brugervenligt.

Alternativer til WordPress

Der findes også andre systemer end WordPress til opbygning af hjemmesider, for eksempel Joomla, og du kan jo undersøge det og vælge, hvad du tror, passer dig bedst. Den grundlæggende pointe er i alle tilfælde, at du skal finde et gratis og brugervenligt system til at opbygge din hjemmeside. I hvert fald WordPress er så let at bruge, at det ikke giver mening at betale andre for at opbygge og designe din første hjemmeside.

Domæne og webhosting

Imidlertid er der et par sager mere, du skal tage højde for, når du skal i gang med at lave din egen hjemmeside. Én ting er, at du skal have siden opbygget, tilpasset og designet efter dine ønsker og behov. Dette kan du selv gøre med WordPress, og du kan hente WordPress på internettet, hvor du synes. Men sagen er, at din hjemmeside skal have en adresse, altså et såkaldt domænenavn, så folk kan finde dig og din hjemmeside på internettet. Og sådan et domæne skal du have hos en udbyder af webhosting.

Registrering af domæne på et webhotel

Din hjemmeside skal kunne findes på internettet, og udbyderen af webhosting søger for, at dit domæne er registreret og har sin unikke adresse. Du får således en adresse med de tre gange ‘w’, og denne adresse kan ende på mange forskellige ting, for eksempel ‘dk’, ‘com’ eller noget andet. Samtidig hører din adresse til en bestemt bolig, nemlig webhotellet hos din webhost.

Din hjemmeside skal høre hjemme et sted

Din hjemmeside bliver nødt til at høre til et eller andet sted, og webhosten søger for, at der er en server, som kan skabe forbindelsen mellem din hjemmeside og de besøgende, der ønsker at besøge din hjemmeside. Denne service fra webhosten er naturligvis vigtig, for hvis folk ikke kan få forbindelse med hjemmesiden, giver det jo ingen mening at have den.

Gratis webhosting, måske en ide

Det er essentielt at have en ordentlig webhost, så din hjemmeside fungerer efter hensigten. En god webhost er sjældent gratis. Dog findes der udbydere af webhosting, som tilbyder gratis service, men det kan ofte godt betale sig at have betalt abonnement hos en webhost,  så du får kvalitet.

Lav din egen hjemmeside – af tre elementer

Lav din egen hjemmeside, dette gør du fint selv med WordPress. Derudover må du have et domænenavn, og du må have fat i en webhost, sådan at din hjemmeside netop har et ‘hjem’. Sagen består således af disse tre dele. Det er ikke nok at opbygge og designe selve hjemmesiden, den skal også kunne findes og besøges.

Webhosten tilbyder normalt det hele

De tre grundlæggende dele af at lave din egen hjemmeside kan gribes an i forskellig rækkefølge. Det mest almindelige er faktisk først at finde din webhost. Når du har fundet en webhost, der tilbyder service af kvalitet til en fornuftig pris, får du som regel via webhosten registreret dit domæne, og du får et abonnement på både domænenavn og webhotel. Hos webhosten kan du hente WordPress, og de fleste webhoster tilbyder support, så du kan få hjælp og vejledning til at bruge WordPress.

Rækkefølgen er i princippet underordnet

Imidlertid findes der også udbydere, der går den anden vej og annoncerer med gratis download af WordPress, og som i forlængelse heraf tillige tilbyder webhosting, ofte endda også gratis. Men i realiteten er det på en måde underordnet, om du går den ene eller anden vej, fordi du i alle tilfælde er tvunget til at have de nævnte tre elementer: En opbygget hjemmeside, et domænenavn og en webhost.

Det hele er sjældent gratis

Starter du derfor med at hente WordPress og lave din egen hjemmeside via en udbyder, der tilbyder netop dette, vil du kunne få hosting via samme udbyder. Mange udbydere annoncerer med, at du kan få en gratis hjemmeside hos dem, men denne service inkluderer sjældent gratis domæne og gratis hosting.

Gratis løsning er måske god nok til begynderen

I nogle tilfælde tilbydes dog en løsning, hvor du kan få gratis domænenavn hos hosten, altså sådan at det er webhostens domæne, du benytter. I forlængelse af dette er der også udbydere, der tilbyder gratis hosting med en begrænset service, og for en del begyndere vil denne service såmænd ofte være tilstrækkelig.

Intet at miste ved at prøve

Hvis du ikke føler dig helt sikker på hvor meget, du reelt vil gå ind i projektet med at lave din egen hjemmeside, kan der være en ide i at prøve at starte med en gratis hjemmeside hos en udbyder, der også giver gratis domænenavn og hosting. Hvis du læser det hos udbyderen, der står med småt, og der ikke er nogen form for binding eller skjulte gebyrer, har du jo sådan set ikke noget at miste ved at prøve.

Webhosting af kvalitet behøver ikke være dyrt

Hvis du omvendt er seriøs og vil have dette her op og stå, og du føler dig sikker på, at for eksempel din nye webshop vil komme til at køre, ja så kan det nok bedre betale sig at finde en webhost, der tilbyder god service. At få registreret dit eget domænenavn og betale abonnement for at beholde det og dit velfungerende webhotel, koster ikke alverden. Konkurrencen er hård, og priserne er derfor rimelige.

Webnode tilbyder gratis hjemmeside

Et eksempel på en udbyder, der annoncerer med, at du kan få gratis hjemmeside hos dem, er Webnode. Her kan du få en basispakke gratis, hvilken er arrangeret sådan, at du i stedet for dit eget private domæne får et såkaldt ‘underdomæne’ hos Webnode.com, sådan at din adresse på internettet kommer til at være eksempelvis ‘webnode.dk’. Basispakken hos Webnode har et pænt indhold i øvrigt og er beregnet til såvel private som til erhvervskunder. Med pakken følger 100 MB lagerplads og 1 GB trafik på din hjemmeside.

Adgang til mange apps

Samtidig får du hos Webnode gratis adgang til en mængde apps, blandt andet WordPress, så du kan designe din hjemmeside, din blog, din webshop efter alle kunstens regler. Også support er inkluderet i basispakken, så du kan få hjælp og vejledning til at komme i gang. Som startløsning klart en mulighed.

Lagerplads og trafik er vigtige parametre

Imidlertid skal du være opmærksom på, at ovennævnte lagerplads og trafik på din hjemmeside er meget vigtige parametre, når du får din egen hjemmeside. I hvert fald hvis du regner med at få mange besøgende på din hjemmeside, og især hvis din ide er at oprette en webshop, hvorfra du skal præsentere varer. Måske er 100 MB lager og 1 GB trafik ikke tilstrækkeligt i længden. Men så kan du opgradere.